Momentul de mai sus a fost surprins de Jesco Denzel, fotograf oficial al guvernului german și postat pe contul de Instagram al Angelei Merkel, cu descrierea : “Ziua a doua a Summit-ului G7 din Canada: întâlnire spontană între două sesiuni de lucru”.
Suntem într-o situație în care limbajul trupului este relevant pentru caracterizarea relației tensionate dintre SUA și Europa și fotografia ne oferă un bun punct de observație.
Ca în orice analiză body language, trebuie ținut cont de contextul în care a fost făcută fotografia și de relația dintre cei implicați. G7 (Grupul celor 7) a adunat lideri ai Marii Britanii, Franței, Italiei, Germaniei, Japoniei, Canadei și SUA, cu o agendă focusată pe comerț internațional. Donald Trump a întârziat la summit și a plecat înainte de a se termina, pentru a ajunge la întâlnirea cu Kim Jong-un, din Singapore. Poziționarea lui în cadrul evenimentului poate fi dedusă lesne din deciziile sale recente (retragerea din Acordul nuclear iranian, impunerea taxelor pentru aluminiu și oțel, presiunea pentru taxa de protecție aplicată statelor NATO), care i-au determinat pe jurnaliști să numească summit-ul G6+1.
Fotografia înfățișează două fronturi adverse: SUA, pe de o parte, reprezentată aici prin Trump și domnii cu ochelari, sfătuitorii lui în probleme economice și de securitate națională; Europa și Canada, pe de altă parte, prin Angela Merkel(cancelarul german), Emmanuel Macron (președintele Franței), Theresa May(prim-ministrul Marii Britanii) și Justin Trudeau (prim-ministrul Canadei). Avem față în față dreapta dusă la extrem, naționalismul, protecționismul, xenofobia și stânga, cu multiculturalism și practici social democrate.
Un alt pas în analiza body language este determinarea comportamentului de bază al celor implicați. Poziția de lideri, statutul înalt pe care cei din fotografie îl au, implică automat posturi de dominație și autoritate și faptul că sunt persoane încrezătoare, cu stimă de sine ridicată. În plus, Donald Trump ne-a obișnuit cu o expresie în care bărbia iese în față, nasul se ridică, ceea ce denotă o potențare a propriei persoane, cu riscul de a se plasa într-o zonă de aroganță, dispreț și narcisism.
Mai departe, trebuie să cuprindem perspectiva completă, să observăm indicii multiple care să ne conducă spre aceeași concluzie. Probabil cea mai evidențiată postură este cea a cancelarului german, care domină non-verbal mediul. Prin aplecarea capului și trunchiului spre liderul american, revendică spațiul acestuia, pretinde hotărât mai mult teritoriu pentru brațele ei, pe care le așază ferm dinaintea lui Trump, cu toată palma în jos. Merkel pare cea care stabilește dominația și își impune punctul de vedere. Postura sa o arată puternică, autoritară, indignată. Pe de altă parte, izolat de ceilalți din fotografie , apare Donald Trump. Acesta ne-a obișnuit cu o atitudine irațională în situații în care este contrazis ori privit cu disconsiderație. Îi place să i se dea dreptate, iar grupul liderilor din fața lui nu arată că asta ar face. Deducem că găsește momentul inacceptabil și nu se simte în confort. Acest lucru este subliniat și de plasarea sa vis-a-vis de ceilalți, cu masa și propriile brațe folosite drept bariere. Încrucișarea brațelor ne sugerează izolare, încăpățânare, sfidare. Postura sa îl arată implicat, dar într-o atitudine de aversiune, parcă spunând: „Nu vă apropiați, nu vreau să intru în contact cu voi! Nu voi fi atins!” Expresia sa, cu ochii mari și barbia ridicată, cumulată cu postura și situația de încolțire, este a unui copil râzgâiat și sfidător.
De data aceasta, toți indicii au fost clari și ne-au dus ușor către aceeași concluzie. Cu alte cuvinte, imaginea este foarte grăitoare. De fapt, atitudinea exprimată de fotografia de la G7 a fost întărită și de declarațiile ulterioare summit-ului, printre care cea a Angelei Merkel: „Avem concepții diferite față de SUA”.